VTO I TRUDNOĆA

Priprema za VTO

Ishrana je jedan od značajnih faktora koji utiču na mogućnost da ostanete u drugom stanju, i to dvojako – i na dobar i na loš način. Bitna je i činjenica da ishrana utiče i na zdravlje Vaše bebe.

Raznovrsna ishrana sa adekvatnim nutrijentima i u adekvatnoj količini je neophodna, kako pre trudnoće, tako i za vreme trudnoće i dojenja. Poznat je termin "prvih 1000 dana", koji se meri od začeća, sve vreme trudnoće, plus naredne 2 godine od rođenja deteta,  tj. 1000 dana.

Pravilna ishrana u toku procesa asistirane reprodukcije daje višestruku podršku organizmu u njegovim reproduktivnim naporima. Zato se preporučuje unos namirnica koje obezbeđuju antioksidante, vitamine i minerale koji pomažu da se zaštiti jajna ćelija, kao i njen sadržaj i kvalitet, kao i sperma, i to od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Uz to, podržava se hormonski balans neophodan za produkciju hormona i njihovu funkciju.

Adekvatnom ishranom se povećava šansa za uspostavljanje trudnoće, njeno održavanje, smanjuje se mogućnost pobačaja zbog rezistencije na insulin, kao i oštećenja DNK izazvanih slobodnim radikalima.

OSNOVNA PRAVILA

  • Hranu unositi u 4 do 6 manja obroka dnevno, u pravilno raspoređenim vremenskim intervalima (uobročavanje)
  • Hranu što manje termički obrađivati
  • Biraju se namirnice organskog porekla, bez pesticida, herbicida, emulgatora, konzervanasa...
  • Koristite žitarice sa celim zrnom i integralni pirinač
  • Izbegavati prerađeni šećer u obliku raznih grickalica
  • Kafu piti umereno, ne više od dve šolje dnevno
  • Uzimati dosta tečnosti
  • Nema alkohola i pušenja!
  • Nekoliko puta nedeljno duže šetnje, ili neka lagana rekreacija (joga, bicikl...)
  • Dovoljno sna, bez stresa
  • Sunčanje, mentalni i fizički odmor

Stanje uhranjenosti takođe ima velikog uticaja na začeće. U ovom smislu se ne može napraviti jasna razlika koje je stanje lošije za začeće, jer i jedno i drugo stanje ima svojih otežavajućih faktora, ne samo na začeće, već i na tok trudnoće, i ono najvažnije, zdravlje majke i njenog deteta. Pothranjenost (niska telesna masa u odnosu na preporučenu), kao i gojaznost, imaju veliki uticaj ne samo na začeće, već i na sam tok trudnoće (moguća pojava gestacijskog dijabetesa, hipertenzije, preeklampsije i eklampsije, infekcija urinarnog trakta, pobačaja, rađanja deteta male ili izuzetno velike telesne mase...). Sva ova stanja za vreme trudnoće, mogu kasnije uticati i na zdravlje majke nakon porođaja, kao i na celokupno zdravlje novorođenčeta.

Mnoge buduće majke se susreću sa insulinskom rezistencijom i policističnim jajnicima, koja utiče na proces ovulacije. Ova dva stanja se leče ishranom i medikamentima, i zato je važno da se uradi analiza osetljivosti organizma na insulin.

NAČIN ISHRANE I FERTILNO ZDRAVLJE ŽENE

HRANA BOGATA CELULOZOM – voće, zeleno, crveno i ljubičasto povrće, leguminoze

VITAMIN D – jaja, riba, mlečni proizvodi, boravak na suncu 15-20 minuta

VITAMIN E – seme suncokreta, badem, kikiriki, orasi, masline, spanać, džigerica

COQ 10- Koenzim Q10– jaja, plodovi mora, juneća džigerica, sojino ulje

VITAMIN C – sveže voće i povrće, paprika, brokoli, kupus, krompir, paradajz, šipak

LIPOINSKA KISELINA – iznutrice, brokoli, krompir, spanać, crveno meso.

VITAMIN B 6 – ćuretina, losos, tuna, spanać, beli luk, karfiol, celer,
špargla, kupus, banana.

VITAMIN B 12 – meso, riba, rakovi, jagnejtina, biftek, sir, jaja.

FOLNA KISELINA – zeleno lisnato povrće, jetra, pasulj, spanać, špargla

GVOŽĐE – govedina, spanać, susam, semenke bundeve, cvekla, tofu, jaja

SELEN – jetra, tuna, losos, sardine, škampi, ćuretina.

CINK – teleća jetra, jagnjetina, divljač, susam, semenke bundeve, jogurt, ćuretina, mahunarke

ESENCIJALNE MASNE KISELINE – riblje ulje, laneno ulje i seme, lešnici, losos, sardine, škampi, avokado

NUTRICIJENSI – med, propolis i pčelinji polen

NAČIN ISHRANE I FERTILNO ZDRAVLJE MUŠKARCA

Zdrav stil života (bez alkohola i nikotina) i pravilna ishrana su neosporno bitni i za muškarca. Pravilna ishrana utiče na popravljanje kvaliteta, motiliteta i prevenciju oštećenja sperme. Nedostatak određenih nutritivnih sastojaka, udruženo sa nezdravim stilom života, može da ošteti i sam DNK sperme.

Sem gore pomenutih preporuka za ishranu žena, za muškarce je esencijalna materija L- karnitin, aminokiselina koja omogućava sve aspekte normalnog funkcionisanja, kvalitete, proizvodnje i zdravlja spermatozoida.

L-KARNITIN – bademi, špargla, brokoli, beli luk, peršun, cvekla, borovnice, kikiriki, kefir, mleko, mahunarke, avokado

Prema nekim istraživanjima, ova aminokiselina povoljno utiče na ovulaciju.