Insulinska rezistencija
Zbog ubrzanog načina života i nemanja vremena za sebe, prava je epidemija insulinske rezistencije, i to na svetskom nivou. Stres, nespavanje, loša ishrana, manjak fizičke aktivnosti... sve to organizam dovodi do neosetljivosti na insulin.
Zbog ubrzanog načina života i nemanja vremena za sebe, prava je epidemija insulinske rezistencije, i to na svetskom nivou. Stres, nespavanje, loša ishrana, manjak fizičke aktivnosti... sve to organizam dovodi do neosetljivosti na insulin.
Ako pankreas često oslobađa više insulina nego što je zaista potrebno ljudskom organizmu, onda će ćelije prestati da reaguju na njega, što je početak stanja koje se karakteriše kao insulinska rezistencija. Ovaj poremećaj utiče i na pojavu steriliteta, policističnih jajnika, gde je otežano ili potpuno sprečena ovulacija, gojaznosti, i dijabetesa tipa 2. Bolja iskorišćenost insulina, koji reguluše nivo glukoze u krvi, usporava proces starenja telesnih ćelija, što smanjuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2 za 67 %, kao i rizik od srčanih oboljenja, kancera, čak i demencije za 33 %.
Prevenirajte ovaj problem tako što ćete planirati da svakog dana pojedete barem 100 g mahunarki, kao što su grašak, sočivo, leblebije ili pasulj. Ova vrsta povrća sadrži dosta bakra, mangana i drugih minerala, koji omogućavaju bolju kontrolu pankreasa u izlučivanju insulina. Zahvaljujući ovom efektu, svakodnevno konzumiranje mahunarki može da umanji rizik od pojave insulinske rezistencije i pojave dijabetesa tipa 2 za 38 %.
Začini povećavaju osetljivost na insulin
Dodavanje pola kašičice mlevenog kima ili kašičice piskavice u obrok svakog dana može da poveća osteljivost na insulin, čime se stabilizuje nivo glukoze u krvi, umanjuje apetit i eliminiše opšta slabost, u periodu od mesec dana sprovođenja ove navike. Ove vrste nutritivno bogatih začina omogućavaju brže reagovanje ćelija na insulin i bolju iskorišćenost glukoze kao "goriva", što sprečava nagle oscilacije šećera u krvi i posledice koje one uzrokuju. Kim je blago ljutog ukusa, pa može da posluži kao zamena za biber, dok blago propržena piskavica daje mesu, piletini i ribi diskretnu karamelizovanu aromu.
Jabukovo sirće olašava kontrolu unosa ugljenih hidrata
Dodavanje kašike maslinovog ulja i jabukovog sirćeta u obrok znatno. i relativno brzo nakon unosa, snižava nivo glukoze u krvi. Sprovođenje ove navike jednom dnevno umanjuje rizik od insulinske rezistencije za 25 %, već nakon tri nedelje. Maslinovo ulje i jabukovo sirće, kao osnovni sastojci salatnih preliva, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata u digestivnom traktu, što sprečava nagle poraste glukoze u krvi.
Pečurke hrane jetru
Konzumiranje 200 g pečuraka nedeljno smiruje pankreas i snižava nivo insulina. Pečurke sadrže beta-glukane tj. specifičnu vrstu rastvorljivih biljnih vlakana koja omogućavaju efikasniji metabolizam šećera u krvi, i bolju stimulaciju odlaganja viška glukoze u rezerve, pre nego što naruše kontrolu insulina.
ZANIMLJIVO
Održavanje fizičke kondicije redukuje rizik od insulinske rezistencije za više od 50 %. Zašto? Što ste aktivniji, mišići i moždane ćelije brže sagorevaju glukozu iz krvi za energiju. No, rezultati jednog američkog istraživanja pokazuju da žene s najvećim stepenom fizičke kondicije nisu one koje odlaze na treninge, već one čija kuća blista od čistoće! Odražavanje kućne higijene obično je lakše uklopiti u dnevne obaveze nego odlaske na trening, i možete da organizujete male kućne radne akcije sa porodicom, sa kojom ćete kasnije otići u prijatnu šetnju.